Hoe het begon!

Het idee voor de Kloostertuin is begonnen in 2013, na een bezoek aan Ierland. In het kader van het internationale project Village Image, ging er een delegatie vanuit Oosterbierum naar het Ierse Ballygrifin. Daar zagen ze hoe de zusters van de kloosterorde Nano Nagle een moderne onmoetingsplaats hadden gecreëerd voor mensen die op zoek zijn naar spiritualiteit. Zij hadden daarvoor een prachtige tuin aangelegd waar mensen het hele jaar door, in zouden kunnen werken. 

 

Dorpsbelang Oosterbierum-Klooster Lidlum en Stichting Kloostertuin bedachten dat zo'n soort tuin ook wel in het dorp zou passen. Er kwam immers ruimte in het dorp, aan de wadkant, doordat er steeds minder volkstuintjes bewerkt werden.

 

In middeleeuwen lagen er kloosters bij de dorpen en door het de Kloostertuin te benoemen, benadrukten ze hierdoor het stukje geschiedenis. 

 

Er werd een projectplan gemaakt voor een groente-, kruiden-, en bloementuin, waar iedereen vrijwillig aan mee kon werken. Tevens werd bedacht om diverse fruitbomen te planten.

 

Plannen, tekeningen en een maquette werden gemaakt en gepresenteerd. In december 2014 werd het stuk land van circa 1700 ha ingemeten door het kadaster. 

 

In 2015 ging het project Kloostertuin van start.